/ ThinkStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън нарече "нерушима" връзката между Обединеното кралство и САЩ, след като се срещна вчера за пръв път с американския президент Джо Байдън преди лидерския форум на Г-7, който започва днес, предаде Франс прес.

"Това е връзка, която можете да наречете дълбока и показателна, както желаете, нерушима връзка" - "връзка, продължаваща много отдавна, изиграла важна роля за мира и процъфтяването в Европа и света", заяви Борис Джонсън в интервю, разпространено тази сутрин от Би Би Си.

Срещата на върха на Г-7 започва с фокус върху пандемията и климата

По време на вчерашния си разговор двамата лидери разгледаха подробно 25 теми, включително последиците от Брекзита за Северна Ирландия. Джонсън омаловажи недоволството на Байдън, горд с ирландския си произход, от опитите на Лондон да преразгледа "северноирландския протокол", чрез който се избягва връщане на границата с Ирландия, но се засягат товарните превози между Великобритания и северноирландската провинция, посочва АФП.

Джонсън увери, че както той самият, така и ЕС и Вашингтон "имат огромен интерес да се уверят, че запазваме основната симетрия на споразумението от Разпети петък" на 1998 г., сложило край на трийсетгодишния кръвопролитен конфликт в региона. "Смятам, че можем да постигнем това", добави британският премиер.
БТА