Годишната среща на върха на Г-7 започва на 11 юни с фокус върху борбата с новия коронавирус и климатичните промени, предаде ДПА.

Очаква се през първия ден от форума в Карбис бей, Великобритания, лидерите на седемте най-развити индустриални държави да обсъдят възстановяването от пандемията с акцент върху даряването на ваксини срещу ковид и предоставянето на финансова помощ за изграждане на заводи за производство на ваксини.

Направиха скулптура с лидерите на Г-7 от електронни отпадъци (СНИМКИ/ВИДЕО)

В четвъртък домакинът на тридневната среща, британският премиер Борис Джонсън, изрази очакване страните от Г-7 да дарят общо 1 милиард ваксинни дози. Великобритания ще даде на бедни държави поне 100 милиона излишни дози, с които разполага, каза Джонсън.

БТА

Броени часове по-рано президентът на САЩ Джо Байдън обеща страната му да дари 500 милиона дози от ваксината на американската компания Pfizer.

САЩ купуват половин милиард ваксини за по-бедните страни

В петък вечер британската кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат прием в чест на лидерите от Г-7. Очаква се да бъдат обсъдени опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

БТА

Това е първата присъствена среща на върха на Голямата седморка от две години. Миналата година форумът бе във видеоконферентен формат заради пандемията.
Това е и първата голяма международна среща на високо равнище за новия президент на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва ДПА.

Специални гости на форума ще бъдат лидерите на Австралия, Индия, Република Южна Африка и Южна Корея, които бяха поканени от домакина Великобритания.
БТА