/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън нарече преговорите с президента на САЩ Джо Байдън "голяма глътка свеж въздух" заради желанието му да работи с Лондон по серия от въпроси от климатичните промени и COVID-19 до сигурността, предаде Ройтерс.

"Това е ново, това е интересно и ние работим много упорито заедно. Продължихме около час и 20 или там някъде. Беше дълга, дълга, добра сесия. Покрихме широк спектър от въпроси", подчерта Джонсън.

Байдън се стреми да използва пътуването си в Европа, за да подобри многостранните връзки след бурния мандат на Доналд Тръмп, който остави много американски съюзници озадачени, а някои и отчуждени, отбелязва Ройтерс.

Джонсън омаловажи разногласията със САЩ за отражението на Брекзита върху мира в Северна Ирландия, като заяви, че САЩ, Великобритания и ЕС са "в пълна хармония" за намирането на решения за предпазването на мирното споразумение, постигнато на Разпети петък 1998 година. Той подчерта, че "Северна Ирландия е фантастично място и има страхотен потенциал".

Джонсън добави, че Байдън не е изразил ясно притесненията си за Северна Ирландия.

Президентът на САЩ определи срещата си с британския премиер като продуктивна и подчерта специалната връзка между двете страни като съюзници в борбата с климатичните промени, коронавирусната пандемия и по отношение на глобалната сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Байдън добави, че двамата лидери са подписали нова Атлантическа харта. Съюзът ще се концентрира върху проблеми, включващи киберсигурността, новите технологии, глобалното здравеопазване и климатичната криза.

Джонсън и Байдън са обсъдили и срещата на високо равнище за климата в САЩ през април, както и предстоящата климатична среща в Шотландия. Освен това те са обсъдили изтеглянето на войски от Афганистан и борбата срещу коронавируса.

В новоподписания документ лидерите на Великобритания и САЩ обещават да защитават "трайните ценности" на страните си срещу стари и нови предизвикателства. В него те обещават да подкрепят човешките права, свободната търговия и основаващия се на правила международен ред, както и да се противопоставят на "тези, които се опитват да подкопаят нашите съюзи и институции".

Новата харта говори и за "намесата в избори чрез дезинформация" и непрозрачните икономически практики - обвинения, които Западът е отправял към Москва и Пекин, отбелязва АП.
БТА