/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън подари на британския премиер Борис Джонсън велосипед, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом съобщи, че Байдън е подарил на министър-председателя "велосипед американско производство и велосипедна каска, изработена по поръчка от "Биленки Сайкъл Уъркс", малко семейно предприятие от Филаделфия". Байдън е родом от Пенсилвания.
Белият дом заяви, че подаръкът е връчен като "жест на приятелство и във връзка с общия им интерес към колоезденето".

Борис Джонсън нарече преговорите с Байдън "глътка свеж въздух"

Кабинетът на Джонсън съобщи, че премиерът е подарил на Байдън снимка в рамка с портрет на Фредерик Дъглас, нарисуван върху стена в Единбург от британския уличен художник Рос Блеър.
Дъглас е чернокож аболиционист (политическо движение за премахване на робството) от 19 век, посочва Ройтерс. Той бяга от робството в САЩ и се превръща в аболиционистки водач, който обикаля Великобритания и Ирландия, откъдето са и семейните корени на Байдън.

Подаръкът е намигване към движението "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Ройтерс. Самият Рос, когато представя творбата си през 2020 г. в интернет, го прави с хаштаг #blacklivesmatter ("Животът на чернокожите има значение").

Байдън цитира Дъглас в своя реч от 2020 г. във време, когато САЩ се сблъскваха с въпроси за расова несправедливост в съвременен и исторически план, поставени от протестно движение, което се разпространи и във Великобритания.
Джил Байдън получи като подарък първото издание на книга на писателката Дафни дю Морие, голяма част от творчеството на която е преминало именно в графство Корноуол, където се намира живописният английски курорт Карбис бей.

Обединеното кралство е първата стъпка от задграничната обиколка на Джо Байдън. В четвъртък, също за пръв път, той се срещна с Джонсън.
БТА