Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ да отменят всички ограничения за износа не само на ваксини, но и на съставките за тези ваксини срещу COVID-19, възпрепятстващи производството, предаде Франс прес.

Макрон призова англосаксонците да спрат да блокират износа на ваксини и съставки за тях

"Призовавам съвсем ясно САЩ да сложат край на забраните за износа не само на ваксините, но и на съставките за тези ваксини, защото това възпрепятства производството.

ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

Ключът за по-бързото производство на ваксини за бедните страни е да се произвежда повече", заяви Макрон на пресконференция на социалната среща на ЕС в португалския град Порто.

Германската канцлерка Ангела Меркел също потвърди противопоставянето си на отпадане на патентите на коронавирусните ваксини и призова САЩ да отворят пазара, за да може да се изнасят ваксини и техни съставки, предаде Франс прес.

Англия и САЩ се съгласиха за необходимостта от глобално разпространение на ваксини

"Сега когато голяма част от населението на САЩ е ваксинирана, бих желала да имаме свободен обмен на съставки и отваряне на пазара на ваксините", заяви Меркел на пресконференция. Тя подчерта, че ЕС изнася "голяма част" от своето производство на ваксини.
БТА