/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) призова всеки по света да дари по 7 долара за осигуряване на допълнителни средства за международната програма за споделяне на ваксини срещу коронавируса КОВАКС, предаде Ройтерс.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Обявявайки дарителската кампания, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отбеляза, че тя дава възможност на всеки, който иска, да допринесе лично за ваксинирането по света с едно скромно дарение, а с това да помогне и за слагане край на пандемията.

Според СЗО, 7 долара могат да покрият стойността на покупката и доставката на една доза ваксина за някого в страна с ниски доходи. Кампанията ще се опита да осигури допълнителни средства и чрез компаниите, чиито служители и клиенти ще бъдат приканени да се включат с дарение в начинанието.

COVID-19: По-заразни, по-резистентни, по-притеснителни - какво се знае за вариантите

"Най-добрият начин да излезем от пандемията, е всички да бъдат ваксинирани, начело със здравните работници и най-уязвимите групи хора по света", изтъкна в изявление ръководителят на СЗО.

Планира се кампанията да стартира държава по държава през следващата година, започвайки с Великобритания, САЩ, Израел и Кения. Кампанията се подкрепя и от световни благотворителни организации и компании.

СЗО: Пандемията би могла да се овладее за няколко месеца

Платформата КОВАКС има за цел да осигури до края на тази година 2 милиарда дози ваксина срещу за страни с по-ниски доходи.
БТА