/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън и неговата съпруга Джил на 1 юли ще посетят Флорида, където спасители продължават издирвателната операция сред развалините на частично срутил се жилищен блок, предадоха световните агенции.

За безследно изчезнали в трагедията, станала в предградието Сърфсайд на Маями, се водят 150 души. По последни данни жертвите са вече 11.

Рухна част от жилищна сграда във Флорида (СНИМКИ/ВИДЕО)

Същевременно във вторник стана ясно, че още през април е имало изпратено предупредително писмо относно рисковете, свързани с блока, предаде Франс прес. То е с дата 9 април и е било написано от Джийн Водницки, председателка на сдружението на съсобствениците. Писмото било адресирано до собствениците на жилищата и в него се говорело за влошаване на състоянието на бетона и за значително влошаване на състоянието на покрива.

Около 15 милиона долара били нужни за ремонт на сградата, за да бъде приведена тя в съответствие със строителните стандарти.

11 са вече жертвите на срутването на сградата във Флорида

Доклад за състоянието на блока още през 2018 г. е констатирал значителни конструктивни повреди, както и пукнатини в подземния паркинг, припомня Франс прес.

В понеделник кметицата на окръг Маями-Дейд Даниела Ливайн Кава обеща пълно разследване за причините за трагедията.
БТА