/ Gulliver/Getty Images
159 души все още не могат да бъдат открити под развалините
Пожар обхвана развалините на частично срутената жилищна сграда в Южна Флорида, което възпрепятства спасителната операция, предаде Асошиейтед прес.

Пожарникарите не могат да установят източника на пламъците, каза на пресконференция кметицата на окръг Маями-Дейд Даниела Ливайн Кава.

След срутването на сграда във Флорида: Байдън обяви извънредно положение

"Изправени сме пред невероятни трудности с този пожар", каза тя. "Той е избухнал някъде много надълбоко изпод отломките. Изключително трудно е да локализираме източника", каза тя.

Консултант е предупредил три години преди смъртоносното рухване на високоетажна сграда в Южна Флорида, че има доказателства за големи структурни увреждания в бетонната плоча под зоната й с басейна и много пукнатини в подземния й гараж. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс" днес, предаде Ройтерс.

Голяма част от 12-етажната сграда в предградието на Маями Сърфсайд рухна в ранните часове на четвъртък, докато обитателите й спяха. Причините за тази трагедия все още остават неизвестни.

Потвърдена е смъртта на четирима души досега, а 159 души все още не могат да бъдат открити. Спасителни екипи работят денонощно, като претърсват нестабилната планина от отломки.

Според в. "Ню Йорк таймс" инженерът и консултант Франк Морабито през октомври 2018 г. е представил доклад, който е помогнал за изготвяне на планове за ремонт на сградата. Ремонтът е трябвало да започне скоро. В петък властите на Сърфсайд публикуваха доклада на Морабито и от него стават ясни мащабите на повредите по бетона и армировката на сградата, вероятно причинени от корозиращото действие на пропития със сол въздух по крайбрежието на Южна Флорида.

Рухна част от жилищна сграда във Флорида (СНИМКИ/ВИДЕО)

В доклада на Морабито обаче няма индикации, че има риск сградата да рухне. В него се отбелязва, че тя има нужда от ремонт, така че да се запази структурната цялост на сградата и на нейните 136 апартамента.

Според адвоката Кенет Дайректър, представляващ асоциацията, която менажира жилищната сграда, тази седмица е трябвало да започнат именно ремонтните дейности, но нещата е можело да се развият по много по-различен начин, ако собствениците са били уведомени, че корозията и пукнатините по сградата може да са сериозна заплаха.
БТА