/ ThinkStock/Getty Images
Националният институт за обществено здраве в Румъния съобщи, че в периода 1 януари 2023 г. - 28 януари 2024 г. в страната са потвърдени 4205 случая на морбили, включително шест смъртни случая, съобщава Аджерпрес.

Само през последната седмица са регистрирани 459 нови случая и два смъртни случая, сочат данните. 

В началото на декември 2023 г. Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.

Още две жертви на морбили в Румъния

Според института един от двата смъртни случая е регистриран при момченце на 8 месеца от окръг Брашов, неподлежащо на ваксинация с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола), което било настанено в Спешната клиника за деца в Брашов, където е имало контакт със заразено с морбили лице. Детето е имало съпътстващо заболяване: синдром на Прадер-Вили.

Вторият смъртен случай е регистриран при 24-годишен младеж от окръг Муреш, неваксиниран срещу морбили, който е имал контакт в семейството с потвърден случай на морбили (неваксинирано лице).

При него също е имало съпътстващо заболяване: тежка умствена изостаналост.

Потвърдените 4205 случая на морбили са регистрирани в 39 окръга и в Букурещ, като най-много са случаите в окръзите Брашов (892), Муреш (849), Клуж (205), Гюргево (212) и в столицата Букурещ (590).

В периода 6 декември 2023 г. - 28 януари 2024 г. според Националния електронен регистър на ваксинациите с ваксината за морбили, паротит и рубеола са ваксинирани общо 53 477 деца, от които 8971 на възраст между 9 и 11 месеца.
Ваня Накова/БТА