Доналд Туск
 Доналд Туск / БГНЕС
Полският министър-председател Доналд Туск пристигна днес на официално посещение в Киев, съобщи пресслужбата на премиера, цитирана от Франс прес.

Това е негово първо посещение в съседната на Полша държава, която се бори с руската инвазия. В съобщението се посочва, че ръководителят на полското правителство ще проведе срещи с президента Володимир Зеленски и министър-председателя Денис Шмигал.

В изпратеното по електронна поща съобщение се съдържат и снимки от пристигането му на ЖП гарата в Киев.

В свое неотдавнашно изявление премиерът беше обявил, че подготвя посещение в Киев, но от съображения за сигурност неговата дата не беше конкретизирана.

Бившият председател на Европейския съвет, който от 13 декември миналата година е начело на новосформираното полско правителство обяви вече, че ситуацията в Украйна и по фронтовата линия на военните действия е "въпрос от първостепенна важност за сигурността на Полша".

Туск заяви, че войната в Украйна е битка "между доброто и злото". "Не ме е страх да използвам големи думи: именно тук, в Украйна, е глобалният фронт между доброто и злото", каза Туск на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"Има и други въпроси, които трябва да бъдат разгледани, по-конкретно тези, които засягат интересите на полските превозвачи, така че в Киев ще имаме теми за разговор", каза още той.

Полските превозвачи, които през ноември блокираха полско-украинската граница с мотива, че това представлява нелоялна конкуренция от страна на Киев, прекратиха протестните си действия през миналата седмица в очакване на резултата от срещите на високо правителствено ниво в Киев и Брюксел и от предприетите действия от страна на новата управляваща коалиция.
Яна Влахова/БТА