Династията Кенеди се завърна в Конгреса на САЩ
Династията Кенеди се завърна в Конгреса на САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Джоузеф Кенеди Трети, праплеменник на убития президент Джон Фицджералд Кенеди, бе избран за член на Камарата на представителите, с което в Конгреса се завръща най-известната политическа династия в САЩ, предаде Франс прес.

През 2010 година Патрик Кенеди, син на починалия през 2009 година Тед Кенеди, беше обявил намерението си да не се кандидатира в Камарата на представителите, с което сложи край на повече от 60 години постоянно присъствие на семейния клан в американския парламент.

Джоузеф Кенеди Трети е внук на убития през 1968 година Робърт Кенеди. Той ще възроди семейната традиция като представител на североизточния щат Масачузетс.

"Това е невероятен момент за мен", заяви новият конгресмен, цитиран в сайта на в. "Бостън глоуб". Той заяви, че няма търпение "да се залови за работа".

В изразените си в интернет позиции дипломираният в Харвард 32-годишен бивш заместник-прокурор на Масачузетс изрази подкрепа за правото на хомосексуалистите да сключват брак, посочва БТА.

Завръщането на член на клана Кенеди в Конгреса предизвика разнопосочни реакции в Туитър. Някои потребители приветстват "връщането във властта на една династия", а други се изненадват, че избирателите издигат на власт "всеки носещ името Кенеди".

След вчерашните президентски избори в САЩ, на които досегашният държавен глава Барак Обама спечели втори мандат, прогнозните резултати сочат, че републиканците ще запазят мнозинството си в Камарата на представителите, а демократите ще задържат контрола си в Сената.