Масова демонстрация в предградието на Хонконг Юен Лонг събра 288 хиляди души, според организаторите на неразрешения протест, цитирани от TACC.

По-рано полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Някои радикални участници хвърляха тухли и други предмети в полицията. Според съобщения, няколко души са били ранени в сблъсъците. За задържани все още не се споменава.
 

Gulliver/Getty Images



Причината за провеждането на демонстрацията в този район е масов побой на продемократичните активисти от голяма група от неизвестни лица. Сто въоръжени с палки и облечени в бели тениски неизвестни лица на метростанция Юен Лонг нападнаха демонстрантите, облечени в черно, които се връщаха от митинг от центъра на града. Полицията пристигна на мястото след 35 минути, когато нападателите вече са избягали. В резултат на сблъсъците са ранени 45 души.

Протестиращите осъдиха инцидента и критикуваха полицията за бездействието. Освен това те все още изискват пълното и неотменимо оттегляне на закона за екстрадиция.
 

Gulliver/Getty Images



Полицията разпръсна днес със сила демонстрация на жп гара в Хонконг, след като някои от протестиращите отказаха да си тръгнат, предаде АП

Органите на реда щурмуваха гарата Юен Лун, където стотици демонстранти бяха намерили убежище от сълзотворния газ след забранено шествие в района по-рано през деня. Някои полицаи използваха палките си срещу протестиращите, които крещяха и тичаха. Подът на гарата беше опръскан с кръв.
 

Gulliver/Getty Images



Един от организаторите на демонстрацията каза, че 288 000 човека са участвали в шествието, замислено като проява на неподчинение към полицията и като протест против нападението, извършено от облечени в бяло хора на Юен Лун предишната неделя. Повечето бяха напуснали района, преди полицията да атакува гарата.
 

Gulliver/Getty Images

 

Gulliver/Getty Images


 
БТА, БГНЕС