/ БГНЕС
Хиляди протестиращи се събраха в района Юен Лун на Хонконг, за да участват в протестно шествие срещу управляващите въпреки забраната на полицията да се организира подобна проява, предаде Асошиейтед прес.

Летят гумени куршуми срещу демонстранти в Хонконг (СНИМКИ)

Демонстрантите, облечени в черно, потеглиха по улиците на района, където преди около седмица нападатели с метални прътове атакуваха демонстранти и пътници на метростанция. Полицията отказа да издаде разрешение за демонстрацията с аргумента, че има риск за сигурността на хората.
 

Днес демонстрантите носеха и чадъри - символ на протестите от 2014 г. Така районът Юен Лун се превърна в море от чадъри. Преди пет години по време на продемократичните протести участниците в тях носеха чадъри, за да крият лицата си от полицейските камери и да се предпазват с тях от полицейския сълзотворен газ.
 

Малко преди началото на протеста днес в района Юен Лун беше арестуван мъж, нападнал с нож друг мъж.

Над 1 млн. души протестираха в Хонконг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Протестите в Хонконг започнаха преди месец срещу плановете на правителството да бъде приет закон, улесняващ екстрадициите в Китай на заподозрени. Според критици на проектозакона по време на процеси там правата на екстрадираните заподозрени може да не бъдат спазени. Заради масовите протести беше преустановена работата по проектозакона в парламента, но исканията на протестиращите се увеличиха. Те вече настояват и за преки избори, за разпускане на парламента и за разследване на предполагаемо полицейско насилие в тази китайска територия.
БТА