Демонстранти срещу пропекинското правителство нахлуха в сградата на парламента в полуавтономната територия Хонконг тази вечер и развяха знамето от епохата на британския колониализъм, след като щурмуваха зданието в деня на годишнината от връщането на територията на Китай, предаде Франс прес.
 

хонгконг
Gulliver/Getty Images


Полицията по всяка вероятност е отстъпила пред протестиращите, за да избегне конфронтация или ескалация на напрежението.

Зданието беше щурмувано от маскирани протестиращи с каски. Групичка, съставена главно от студенти, използва метална количка, пръти и части от скеле, за да разбие укрепените стъклени врати, който накрая поддадоха. Демонстрантите скандираха лозунги, написаха графити в парламента, унищожиха картини и седнаха на банките на законодателите в израз на предизвикателство към Китай заради излязло от контрол негодувание от законопроект за екстрадицията, предаде Ройтерс.


Телевизионен канал в Хонконг излъчи кадри как демонстранти с каски преминават през контролно-пропусквателен пункт и продължават като разбиват метални врати, за да се опитат да достигнат по-навътре в сградата.
 

хонгконг
Gulliver/Getty Images



Десетки маскирани протестиращи, повечето размахващи импровизирани щитове, проникнаха в Законодателния съвет, след като в продължение на часове го атакуваха. Това се вижда от кадри на телевизия Кейбъл нюз, съобщава АФП.

Секретариатът на парламента излезе с изявление, с което всякаква делова дейност през утрешния ден се отменя. Канцелариите на централното правителство съобщиха, че утре ще бъдат затворени "поради съображения за сигурност".

Полицаи за борба с безредиците с шлемове и палки по-рано изстреляха лютив газ, докато противопоставянето продължаваше в знойната вечерна горещина. Някои демонстранти отстраниха железни решетки, които обезопасяваха части от сградата на парламента.

На транспаранти, поставени на надлези в района на протеста, се четеше "Освободете Хонконг".

Демонстранти, омотани във фолио, за да предпазят кожата си от сълзотворен газ, още веднъж парализираха части от азиатския финансов център и окупираха пътища, които преди това бяха блокирали с метални бариери.

Флагът с британските цветове беше развят от трибуната на местния парламент - Законодателния съвет. Десетки протестиращи нахлуха в сградата като счупиха блиндирани стъкла след неколкочасова обсада..
 


Силите на реда в сградата, които преди това използваха лютив газ, за да ги отблъснат, очевидно са се изтеглили по-навътре в зданието, посочва АФП.

Междувременно, десетки хиляди други демонстранти преминаха през града с искане за разширяване на демокрацията в деня на 22-ата годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай.
 

 
Протестиращите изтъкват, че правителството в Хонконг не откликва на исканията им за цялостно оттегляне на спорните закони за екстрадиция и за оставка на регионалния ръководител на Хонконг Кари Лам.

Подкрепяната от Пекин ръководителка на регионалната власт Кари Лам отказва да подаде оставка в тази безпрецедентна реакция срещу правителството. Това е най-голямото народно предизвикателство за китайския президент Си Цзинпин от идването му на власт през 2012 г.
 

хонгконг
Gulliver/Getty Images



Някои носеха пътни знаци, други бяха нагънали метални листове и бяха взели части от скеле, а около сградата в центъра на финансовия квартал се бяха стекли хиляди хора.
Правителството призова за незабавен край на насилието и каза, че е спряло всякаква работа по законопроекта за екстрадиция, който автоматично ще бъде отменен през юли догодина. То осъди тази вечер "крайното насилие", използвано от протестиращите, за да влязат в сградата на парламента, предаде АФП.

Лам заяви, че ще се постарае да се вслушва по-добре в гласовете на младите хора, но се противопостави на призивите да се оттегли.
 

хонгконг
Gulliver/Getty Images


"Липсата на чуваемост, която наблюдавам у правителството този път, въпреки протестите, е наистина тревожна. Пълното незачитане на волята на хората е това, което ме тревожи", каза британски адвокат, който работи в Хонконг от 30 години. "Ако този законопроект не бъде изоставен, няма да имам друг избор, освен да напусна Хонконг", споделят някои от протестиращите.
 

 
БТА