/ iStock/Getty Images
Дания и Норвегия ще изключат Швеция от плановете за отпадане на взаимен граничен контрол, след като Швеция избра различен подход за справяне с огнището на COVID-19, съобщи „Гардиън”.

Агенция „Блумбърг” прогнозира жестока криза в Швеция

Датският премиер Мете Фредериксен заяви на пресконференция в Копенхаген, че от 15 юни ще бъдат премахнати ограниченията за норвежки граждани, влизащи в страната, както и за гражданите на Исландия и Германия.

„Дания и Швеция имат близки отношения и това ще продължи и в бъдеще“, каза тя, като подчерта, че е било налице силно желание да се намери решение с Швеция, с която двете страни имат различни виждания по въпроса за коронавируса.

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг заяви, че Норвегия засега ще приема само датски граждани, но че нейното правителство разговаря с Швеция, Финландия и Исландия за включването им на по-късен етап.

Провалът на Швеция с коронавируса

Солберг каза, че е разговаряла два пъти с шведския премиер Стефан Льовен, но е сключила двустранно споразумение с Дания, „защото имаме подобна ситуация по отношение на заразяванията”, докато при Швеция нещата изглеждат различно.

Въпреки че целта е била създаването на „обща северна регулаторна рамка“, тя призна, че най-трудно ще бъде намирането на решение за гражданите на Швеция. 
БГНЕС