/ iStock/Getty Images
Според агенцията, отказът от ограничителни мерки ще задейства масивна обществена и икономическа криза в Швеция.

Швейцария ще отпусне почти 60 милиона долара за медиите в страната

Въпреки, че се отказа да въведе строга карантина по време на пандемията от коронавируса, Швеция беше изправена пред силен икономически спад и нарастваща безработица, което може да доведе до тежка криза, пише „Блумбърг”.

През април нивото на безработица в страната, което е сезонно по-ниско, достигна 7,9%, което е доста над прогнозите. С изключение на сезонните фактори, процентът на безработица в момента е 8.2%.

Най-важният принос за влошаването на икономическата ситуация в е спадът в сектори като туризъм и ресторантьорство. Според Йохан Дженсън, анализатор на изданието, ситуацията може да се влоши. Прогнозите сочат увеличение на безработицата до 17%, ако потреблението не отбележи ръст в близко бъдеще.

Властите на страната възнамеряват да приемат законопроект, който улеснява работодателите да уволняват служители. Документът се разработва от 2018 г. Тази инициатива предизвика недоволство сред синдикатите и опозиционните сили. Последните са готови да обявят вот на недоверие на премиера на страната.

Швейцария ще вдигне някои ограничения за миграцията и пробва приложения за проследяване на инфекцията

Швеция отказа да наложи строги ограничения заради пандемията от коронавируса
. Въпреки разпространението на заразата, в страната продължават да функционират производствени предприятия, училища и детски градини. Властите се ограничиха стова, да призовават жителите да вземат лични предпазни мерки.

В момента в страната са регистрирани над 34 000 заразени, от които повече от четири хиляди са починали. По броя на заразените и жертвите страната е изпреварва в пъти своите съседи - Дания, Норвегия и Финландия.
БГНЕС