/ iStock/Getty Images
В Европа мерките, въведени заради коронавируса, постепенно се разхлабват. Но всяка страна го прави посвоему. В Италия се радват, че отново могат да пият еспресо навън. В Норвегия всички училища отварят врати. А другаде? Вижте коментара на Deutsche Welle:

Непоследователно и некоординирано - така през март европейските държави наложиха ограничения, за да овладеят пандемията от коронавирус. "Страните влязоха хаотично в ситуацията на изолация. И изглежда, че също така хаотично ще излязат от нея", смята Янис Емануилидис от Центъра за европейска политика в Брюксел. "Волята за координация на европейско ниво липсва. По-скоро всеки  наблюдава какво правят останалите."

Италианците отново пият еспресо

През последните два месеца, прекарани под карантина, на италианците най-силно им е липсвало еспресото в бара зад ъгъла. Сега в Италия заведенията отново предлагат кафе - в чашка за еднократна употреба, пред вратата. Повечето магазини ще останат затворени до средата на месеца, а фризьорите ще трябва да изчакат до юни. Парковете вече са достъпни, а една пета от всички заети се връщат на работа, в това число голяма част от работещите в индустрията.

Италианците имат право да посещават и съседите си. Те могат да пътуват в съседните населени места, но без да напускат региона, за да не се разнесе заболяването от силно засегнатата северна част до по-слабо пострадалия юг. 

Италия се бори срещу страха от следваща инфекциозна вълна от една страна и пълния икономически колапс от друга. Брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с повече от 9%. Все още не е ясно дали Италия ще може да приема туристи тази година.

Новите мерки, въведени от премиера Джузепе Конте, се оценяват като неясни и неубедителни. Единствената добра новина за него е, че одобрението към Матео Салвини, лидерът на популистката "Лига", значително се срина по време на корона-кризата.

Италия
iStock/Getty Images

В Испания ще се радват на слънцето

Децата в Испания най-после излязоха навън след шест седмици стриктна карантина. Повечето паркове в страната вече са отворени, в тях испанците могат да се разхождат и да карат велосипед в определени часове. 

Правителството в Мадрид обяви четири фази на нормализиране до края на юни. Всяка от тях ще продължи около две седмици. От разпространяването на инфекцията ще зависи например дали баровете и ресторантите отново ще отворят врати.

Фризьорите, книжарниците и автосервизите работят при строги мерки. Пътуванията вътре в страната остават ограничени. Ресторантите могат да отворят терасите си, но за да гарантират дистанцията между гостите, те трябва да ограничат капацитета си наполовина.
Повечето магазини ще посрещат клиенти едва през юни, а училищата ще останат затворени до септември.

Какво се случва на север?

Норвегия е първата държава в Европа, която отваря всички училища. На 11 май учениците ще се завърнат в класните стаи. Магазините също се върнаха към нормалния режим на работа, ресторантите и баровете трябва да ограничават броя на посетителите си до началото на юни. А след това ще бъдат позволени и мероприятията с публика до 200 души. Премиерката Ерна Солберг иска да възстанови напълно обществения живот до средата на юни.

В Дания учениците също започнаха поетапно да се връщат в училищата, а ресторантите и кафенетата могат да отворят отново. В средата на месеца книжарниците и църквите отново ще отворят врати, а в началото на юни ще заработят и театрите и кината. В края на април министър-председателката на Дания Мете Фредериксен обяви, че пандемията е под контрол.

В Нидерландия разходките не бяха забранени, много магазини също не затвориха врати. Управляващите разчитаха на отговорността на гражданите и ефективността на социалната дистанция. Сега учениците се връщат на училище, а възрастните - на работните си места. Правителството на Марк Рюте се надява на бързо възстановяване в браншовете, които бяха сериозно засегнати от кризата. Един от най-тежко пострадалите - търговията с цветя.
Франция ще спасява виното и сиренето

Производителите на сирена във Франция отправят апел за помощ: по време на кризата приходите им са спаднали с 60%. Семейните бизнеси са застрашени, същото важи и за винопроизводителите. Спадът в износа и консумацията ги изправя пред сериозно предизвикателство. Предлага се виното да бъде преработвано в индустриален алкохол за дезинфектанти.

Във Франция спазването на мерките за изолация се следи стриктно. За по-малко от два месеца полицията в страната е събрала милиони евро от глоби. От 11 май гражданите ще могат отново свободно да се придвижват в периметър от 100 километра от жилището си. Някои магазини отварят, но не и ресторантите и баровете. Всички културни фестивали и футболни мачове през лятото са отменени.

Париж
iStock/Getty Images

Макар случаите на заболели от коронавирус да са концентрирани около Париж и в източната част на страната, стриктни мерки важат в цяла Франция. Така икономиката беше замразена, което доведе до сериозна рецесия и задлъжнялост на държавата. Страната отпусна милиарди евро в помощ на наетите лица и бизнеса. Националният авиопревозвач "Ер Франс" ще бъде спасен със седем милиарда евро. Автомобилната индустрия също се нуждае от огромна финансова инжекция.

Париж реагира централизирано и авторитарно. Сега обаче регионите получават повече възможност за действие. Кметовете на населените места по крайбрежието на Атлантическия океан искат вече да започнат да отварят плажовете, въпреки че границите на страната остават затворени до средата на юни.

В ЕС границите на ЕС са на практика затворени от два месеца. Брюксел смята, че ситуацията все още е "нестабилна" и настоява рестриктивните мерки по външните граници да бъдат удължени до 15 юни.
Deutsche Welle