/ iStock/Getty Images
От понеделник носенето на предпазни маски в обществения транспорт в Испания ще е задължително, за да се предотврати ново увеличение в броя на заразените с новия коронавирус, докато страната постепенно излиза от изолацията, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от световните агенции.

Правителството, което досега само "силно препоръчваше използването на маски", ще раздаде 6 милиона маски по гарите и метростанциите в цялата страна в понеделник и ще предостави на кметствата и провинциите 7 милиона маски, за да ги раздават на място, добави Санчес.

Три сценария за развитието на коронавируса

Премиерът обяви също, че правителството ще одобри фонд за възстановяване на стойност 16 милиарда евро, който да помогне на регионалните власти да се справят със социалните и икономическите щети от коронавируса, предаде Ройтерс.

Министър-председателят каза още, че от 4 май влизат в сила някои облекчения в ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса и увери, че в Испания заболяването COVID-19 е под контрол. От началото на идната седмица отново ще започнат работа ресторантите и кафенетата, които ще приготвят храна за вкъщи, предаде Франс прес.

Испания е една от най-тежко засегнатите от заразата държави. В кралството са установени над 216 600 случая. Починали са 25 100 души. През последните седмици обаче, равнището на разпространение на заразата намалява. От средата на март в страната е в сила режим на повишена готовност, благодарение на който властите ограничиха придвижването на населението.

От 26 април в страната започна разхлабването на ограничителните мерки за децата до 14-годишна възраст и те вече могат да излизат на разходка по веднъж на ден. От днес на пълнолетните граждани е разрешено да се разхождат и да спортуват на открито. За да се избегне струпването на хора, са определени времеви интервали, през които населението може да излиза на разходка.

По-рано тази седмица испанското правителство представи план за поетапно отслабване на мерките до края на май, като първият му етап ще стартира на 11 май.
БТА