/ iStock/Getty Images
Очакват COVID-19 да бъде активен между 18 и 24 месеца
Три са основните сценария за развитието на COVID-19. Очаква се между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на инфекцията. Това стана ясно от думите на секретаря на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов по време на брифинг в Министерския съвет. 

Националният оперативен щаб няма да дава вече брифинги

"Това, което може да се изведе към момента като извод в световната общественост, респективно към нашите географски ширини, изведени са три основни сценария, които бяха публикувани днес от международната научна общественост.

Сценарий 1: серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Сценарий 2: по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3: така нареченото бавно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция. Тези изводи навеждат, че обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, които да може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот. В тази връзка както и в нашата страна следваме тенденцията за постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия. Ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока и същевременно последващо либерализиране или възвръщане на мерките", каза доц. Димов.

Лекарка почина от COVID-19 в Сливен, заразата стигна Разград

"В международен аспект няколко акцента могат да се изведат. Продължава тенденцията за устойчивост на новоконстатираните случаи, заразени и смъртни. 94 552 нови потвърдени случаи в света. 5624 случая, които са завършили със смъртен изход. В САЩ, Великобритания и Русия се забелязва поддържане и леко увеличение от последните дни на новопотвърдените случаи, като пример в САЩ 36 007 нови потвърдени случая, във Великобритания 6201 и в Русия 7933. В Германия, Франция, Испания и Италия продължава тенденцията за относително ниски стойности в сравнение с предходните седмици и месеци. Особен акцент е Франция със 168 потвърдени нови случаи, 18 смъртни, което ще се наблюдава в следващите седмици дали е устойчива тенденция или временно измерение на заболевоемостта", допълни още доц. Димов.

"На Балканския полуостров не е отчетена динамика в последните дни. Водещи са Турция с 2188 за последното денонощие, Сърбия - 196 и Румъния с 327", каза още доц. Димов.