Цървенковски свика заседание на основните партии в Македония
Цървенковски свика заседание на основните партии в Македония / снимкa: БГНЕС

Президентът на Македония Бранко Цървенковски свика заседание на основните политически партии, за да се опитат да преодолеят политическата криза, предизвикана от оттеглянето от правителството на партия на албанското малцинство, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Заседанието ще бъде предхождано от среща на президента Цървенковски с премиера Никола Груевски. Вечерта ще се проведе заседание и на ръководството на управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ. Основната етническа албанска партия в Македония напусна управляваща коалиция заради спор за правата на малцинствата.

Кризата в македонското правителство настъпва в момент, когато Скопие води тежки преговори с Гърция заради името на страната. Атина смята Македония за наименование на своята северна провинция и заплашва да наложи вето на присъединяването на бившата югославска република към НАТО. САЩ настояват за намиране на решение на спора между двете съседни страни до 2 април, когато започва срещата на върха на Северноатлантическия пакт в Букурещ.