/ БГНЕС
Това е моментът на сблъска на най-силната действаща буря на планетата
Появи се уникална спътникова снимка, на която се вижда тропическият циклон "Фреди" минути преди да „докосне“ бреговете на остров Мадагаскар.  В тази позиция бурята е най-силна и има потенциал да се засили до тропически циклон от 4-а категория. 

Причината за очакваното внезапно усилване са по-топлите води около Мадагаскар и добрите условия като например липса на срез на вятъра във височина, предаде Meteo Balkans. На много места температурата на водата там надминава 28-29 градуса по Целзий.

След като „Фреди” връхлетя остров Мадагаскар, той ще предизвика внезапни наводнения и свлачища в планинските райони. Очакват до 12-15 метрови вълни, валежи над 300 л/кв.м. и ураганни ветрове с порив между 180 и 220 км/ч.

Бурята ще прекоси остров Мадагаскар и ще се насочи към Мозамбик, където ще се стационира. Очакват се валежи до 500-800 л/кв.м. и катастрофални наводнения. 
Енергията на бившата тропическа буря ще усили екваториалната депресия, но най-интересното според анализите е, че тогавашната тропическата депресия „Фреди” ще продължи да съществува.

Обикновено тропическите бури се разпадат, след като връхлетят сушата, но благодарение на падналите валежи и по-влажният климат, те могат да регенерират.