Циклон, ураган и бури убиха повече от 500 души в Хаити
Циклон, ураган и бури убиха повече от 500 души в Хаити / снимкa: БГНЕС
Над 500 са жертвите в Хаити на тропическата буря Хана, съобщиха от намиращото се в Цюрих Бюро за координация по хуманитарните въпроси към ООН, предаде Франс прес.

Очаква се числото на жертвите да се покачи. Около 250 000 души в Хаити се нуждаят от хуманитарна помощ. Всички те са жители на град Гонаив, който заради Хана беше няколко дни наводнен.

При предходните два урагана Густав и Фей в Хаити загинаха съответно 77 и 40 души, припомня БТА. Тропическата буря Хана премина през щатите Северна и Южна Каролина, но не предизвика сериозни разрушения, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщения на местните власти. В Северна Каролина 30 000 души са останали без ток заради Хана.

Жителите на източното крайбрежие на САЩ вече се подготвят за идването на урагана Айк, който сега е със съпътстващи ветрове от 185 километра в час и е ураган от втора степен. Той може да достигне Флорида на 8 септември.

Сега Айк се намира в района на островите Търкс и Кайкос и Южните Бахами и се очаква да ги връхлети по-късно днес. Айк се придвижва на запад-югозапад със скорост от 25 километра в час.

Прогнозите са, че пътят на Айк ще мине през кубинската столица Хавана и кубинския курорт Варадеро. Кубинските власти вече отправиха предупреждения за наближаващия Ураган.