Четирима ранени при стрелба на площад Независимост в Киев
Четирима ранени при стрелба на площад Независимост в Киев / БГНЕС

Четирима са ранени тази нощ с изстрели от травматично оръжие на площад "Независимост" в Киев - прочутия Майдан, където демонстранти вече над половин година продължават протестната си акция. Това съобщи украинската агенция УНН, като се позова на вътрешното министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

Лекари от столична болница информирали милицията за докараните четирима ранени, които получили медицинска помощ и напуснали самостоятелно лечебното заведение.

Милицията разследва случая. Според киевски медии става дума за активисти от т. нар. самоотбрана на Майдана, нападнати от неизвестни с качулки, добавя ИТАР-ТАСС.

РИА Новости цитира украинската агенция УНИАН, според чиито непотвърдени данни в нощния сблъсък са загинали трима души. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви неотдавна, че е предложил на демонстрантите да освободят за автомобилно движение булеварда, преминаващ през площада, и да се преместят временно в някой санаториум или детски лагер наблизо. Градоначалникът опроверга обаче твърденията, че участниците в протестното движение ще бъдат отстранени със сила, напомня ИТАР-ТАСС.

Украинската телевизия Пети канал информира по-рано, че участниците в протеста напускат централния столичен площад и се местят в архитектурния комплекс "Киевска крепост", тъй като други демонстранти, настанили се на Майдана, "дискредитирали неговите идеи", отбелязва РИА Новости.

Междувременно украинският олигарх Ринат Ахметов се обяви против военна операция в Донбас и призова за намиране на мирно решение на кризата, предаде ИТАР-ТАСС.

Донбас не бива да се бомбардира. Не бива да се рушат градове, селища, да се разрушава инфраструктурата, но най-важното е да не се допусне да загиват и страдат хората. Донецк е столица на Донбас, а Донбас е символ на труда. Затова още веднъж искам да заявя: Не трябва да се бомбардира Донецк, каза пред журналисти Ахметов.

Според олигарха ситуацията на изток може да се реши с преговори: "Друг път няма. Помнете ми думите - всичко ще завърши с преговори, с мир. Но ми кажете кой ще върне на майките децата им, кой ще върне мъжете на жените им, кой ще върне на децата бащите им?".

Това не е първото подобно изявление на Ахметов. За последен път призиви за преговори и мир той отправи на 19 юни. Вчера заместник-секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Михаил Ковал каза, че армията ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара опълченците да се предадат.

Източник: БТА