/ БГНЕС
Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие в парламента, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Вотът се проведе по искане на опозицията, като целта му беше отстраняването на левоцентристкия премиер Андрей Бабиш заради разследване срещу него за измами с европейски субсидии за стопанство, което той прехвърлил на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши, припомня АП.
 

БГНЕС


Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно.

След разкритията, направени от сина на Бабиш, в Прага и на други места се състояха масови протести, призоваващи премиера да подаде оставка.
 

БГНЕС


На вота днес в парламента не бяха събрани необходимите 101 гласа от общо 200, за да бъде свалено правителството. Това се очакваше тъй като опозицията разполага с 92 места. Партията на Бабиш АНО и влизащата в управляващата коалиция Чешка социалдемократическа партия имат 93 мандата.

Правителството разчита на подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която има 15 депутати. По-рано тази седмица социалдемократите и комунистите отказаха да подкрепят вота на недоверие срещу правителството
БТА