Чешките власти конфискуваха още високотоксичен алкохол
Чешките власти конфискуваха още високотоксичен алкохол / снимка: Reuters

Чешки инспектори по безопасност на храните са конфискували още 7600 бутилки отровен алкохол, който е можел да причини смъртта на хиляди хора, съобщиха днес властите, предаде Ройтерс. От спиртни напитки с примеси от високотоксичния метилов алкохол през последните 6 седмици в Чехия умряха най-малко 28 души и няколко ослепяха.

Половинлитровите бутилки отровен ром са били открити в склад в Злин, на 300 км източно от Прага. Те са били подготвени за дистрибуция в магазинната мрежа, се казва съобщението на чешкия инспекторат по безопасността на храните. Половината от алкохолното съдържанието на 40-градусовия ром била метилов спирт.

"Такова количество алкохол с подобна концентрация на метанол е в състояние да убие хиляди хора", се казва в съобщението.

Чешките власти забраниха продажбата и износа на всякакви твърди алкохолни напитки през септември, когато бяха установени първите случаи на починали от алкохолно натравяне, припомня БТА. Забраната бе отменена на 26 септември за спиртните напитки с доказан произход или за новопроизведени с нови бандероли.

Експерти изчисляват, че фалшивият алкохол заема между 10 и 25 процента от пазара на спиртни напитки в Чехия.