/ iStock/Getty Images
Молекулярни биолози от Хонконг са отгледали първите изкуствени чревни аналози на прилепите и хората и са установили, че техните клетки могат лесно да се заразят с нов тип коронавирус и да участват в неговото разпространение. Техните открития бяха публикувани от научното списание Nature Medicine, цитирано от TACC.

"Получихме първите преки доказателства, че вирусът SARS-CoV-2 (новият коронавирус) може активно да се размножава вътре в червата на хората и прилепите. Все още не е ясно как вирусът може да проникне в тях, но нашите експерименти показват, че червата може да действат като един от директните канали за разпространение на вируса ", пишат учените.

Почти от първите дни след избухването на новия тип коронавирус, учените знаят, че SARS-CoV-2 засяга клетки не само в белите дробове, но и в други части на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и редица други органи.

Това по-специално може да обясни защо учените откриват много вирусни частици във фекалните отпадъци. Заедно с тези отпадъци фрагментите на SARS-CoV-2 влизат в канализацията. Учените дискутират няколко месеца за това дали новият тип коронавирус може да се разпространи и каква роля може да играе това в еволюцията на вируса.
Агенция "Фокус"