Буш: САЩ се нуждаят от всички свои партньори в Ирак
Буш: САЩ се нуждаят от всички свои партньори в Ирак / netinfo

Американският президент Джордж Буш заяви, че Съединените щати се нуждаят от всички свои коалиционни партньори в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за австралийската телевизия Скай нюз от Вашингтон в навечерието на посещението си в Австралия идната седмица американският президент бе попитан дали САЩ все още се нуждаят от присъствието на австралийски войници в Ирак. Нуждаем се от всички наши коалиционни партньори, отговори той.

"Разбирам, че всички имат свои собствени вътрешни политически линии. Искам само да кажа, че независимо дали става въпрос за Афганистан или за Ирак, ние имаме още работа за вършене", каза Буш.

Австралия има около 1600 войници в Ирак и съседните държави, 550 от които участват във военни операции.

Австралийският опозиционен лидер Кевин Ръд, чиято Лейбъристка партия според проучванията се очаква да спечели изборите в началото на следващата година, обеща да определи график за изтеглянето на австралийските сили от Ирак.

В интервюто Буш заяви, че ще се срещне с Ръд по време на посещението си в Австралия. По думите му той ще се радва да обясни на австралийския политик защо смята, че победата в Ирак еважна. Това, което го моля, ако той спечели изборите, е да има предвид условията на място, преди да вземе решение, каза Буш.

Коментирайки отношенията с Пекин, американският президент изтъкна, че Вашингтон поддържа добри връзки както с Китай, така и с традиционния му съперник в Азия Япония. Според него за САЩ е важно да "присъстват активно в Азия, за да гарантират, че старите вражди няма да се възпламенят отново".