Буш обявява как САЩ ще намалят емисиите парникови газове
Буш обявява как САЩ ще намалят емисиите парникови газове / netinfo

Президентът Джордж Буш ще очертае рамките на стратегия, която според него ще позволи на САЩ да намали емисиите на парникови газове, съобщиха от Белия дом. В изявлението си, което предшества насрочените за юни в Конгреса дебати за климатичните промени, Буш няма да направи конкретни предложения, каза говорителят на Белия дом Дейна Перино. По думите й президентът ще очертае само стратегия за "дългосрочни" и "реалистични" цели за ограничаване на емисиите на газове, предизвикващи парников ефект.

Перино добави, че идеята на президента е всички големи индустриални държави, вкл. Франция, Германия, Китай и Индия, да играят роля в бъдещото международно споразумение, за да бъдат избегнати занапред грешки като тези с Протокола от Киото. Подготвеният проект за борба с глобалното затопляне цели да замени Протокола от Киото от 1997 г.

САЩ бяха единствената високоиндустриална страна, която не ратифицира споразуменията от Киото, но през декември м. г. на конференция в Бали, Индонезия, САЩ и още близо 200 държави се споразумяха да сключат до края на 2009 г. ново споразумение за ограничаване на емисиите на вредни газове в атмосферата, припомня АП.