/ ThinkStock/Getty Images
Най-малко петима души загинаха при силните валежи и снежни бури в американския щат Калифорния в последните дни. В планината Сиера Невада се образува снежна покривка от 1,5 м, активираха се свлачища, бяха предизвикани наводнения, съобщиха властите в Калифорния, цитирани от Ройтерс.

Тричленно семейство, в това число едногодишно бебе, загина във вторник в окръг Ел Дорадо при автомобилна катастрофа, станала на мокър заради дъжда участък от магистрала, пише вестник "Сан Франциско кроникъл".

Рекордни жеги в Австралия

Вчера още един човек загина при пътно произшествие заради бурята, този път на мокър участък от магистрала в окръг Напа, съобщи полицията в Калифорния.

Според медийни публикации в Окланд мъж е загинал, след като съборено от буря дърво паднало върху лагер на бездомници.
Националната метеорологична служба на САЩ предупреждава, че е възможно силният вятър да повали още дървета, тъй като заради валежите почвата е станала по-влажна и нестабилна.

Европа в плен на сурова зима, поне 15 са жертвите

Във вторник полицията в окръзите Лос Анджелис и Санта Барбара разпореди евакуация в някои от районите, пострадали при миналогодишните горски пожари. Решението беше взето поради опасността проливните дъждове да предизвикат свличания на земни маси и скали от изпепелените от пожарите хълмове.

Снегът и дъждът дойдоха с две бури, връхлетели Калифорния една след друга в два последователни дни и движещи се от Тихия океан в една и съща посока. 
Очаква се двете бури да преминат в края на седмицата през районите на Скалистите планини и Средния запад, където ще се усилят заради влагата от Мексиканския залив, след което в началото на новата седмица ще връхлетят долината на река Охайо и североизточната част на САЩ.
БТА