Бронетранспортьори с руски флагове влязоха в Източна Украйна
Бронетранспортьори с руски флагове влязоха в Източна Украйна / БГНЕС

Бронетранспортьори с руски флагове бяха забелязани в източните украински градове Краматорск и Славянск.

Пръв за конвоя съобщи фотограф на Франс прес. Той уточни, че хората носели униформи без опознавателни знаци, но с оранжево-черни ленти на "Свети Георги", който е почетен орден на руските въоръжени сили. Някои от лицата били и с качулки.

По думите на изпълняващия длъжността лидер на парламентарната група на партията "Отечество" Сергей Соболев в бронетранспортьорите са се придвижвали маскирани украински военни, които се опитвали да проникнат в частите, контролирани от привърженици на федерализацията.

"Тези наши въоръжени подразделения са използвали партизански метод за проникване. За тази операция много скоро ще стане известно, буквално след 3 часа, и вие ще разберете, че това фактически е било пробив, извършен от наши подразделения", заяви Соболев.

Тази версия обаче бе опровергана от Игор Хакимзянов, командващ "народната армия" на т.нар. Донецка народна република. Пред РИА "Новости" той заяви, че екипажите на бронетранспортьорите били от украинските сили за сигурност, но минали на страната на опълченците.

Според агенция Интерфакс-Украйна, цитирана от Франс прес, бронираните автомобили са участвали в "антитерористичната операция", влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

В същото време кореспондент на РИА "Новости" предаде, че в небето над Краматорск са били забелязани безпилотни самолети.

Проруски митингуващи продължават да държат под свой контрол административни сгради в осем града от Донецка област, съобщиха украинските медии, цитирани от БГНЕС.

Най-малко 20 въоръжени сепаратисти превзеха градския съвет на град Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на съвета. Те не са отправили никакви искания. Въоръжените мъже не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде Франс прес, като цитира своя кореспондентка на място. Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Демонстранти в Новоазовск и Красноармейск издигнаха над сградите на районните съвети знамето на самопровъзгласената Донецка народна република,, съобщи ИТАР-ТАСС. Десетки поддръжници на федерализацията се събраха пред сградата на местната администрация в Новоазовск с искане за а референдум. Протестиращите свалиха украинското знаме и издигнаха флага на Донецката република.

Демонстрантите в Красноармейск не свалиха знамената на Украйна и Донецка област, а издигнаха до тях флага на републиката, а после се отправиха към сградата на милицията и го окачиха на един от прозорците.

Над градския съвет на град Ждановка също се вее знамето на Донецка народна република. Митингуващите заявяват, че градската власт е на тяхна страна.

Под техен контрол все още са градският съвет в Макеевка, кметството на Мариупол, градският съвет в Краматорск, изпълкомът в Харцизк, управлението на милицията в Горловка, градският съвет и милицията в Енакиево. В Славянск са окупирани сградите на милицията и Службата за сигурност.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че моментът не е подходящ за изпращане на мироопазващи сили на ООН в Украйна. Бан Ки-мун подчерта, че евентуално решение за изпращане на войски в Украйна трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, в който Русия е постоянен член. Не мога да предприема никакви действия, докато не получим категоричен мандат и пълномощия от Съвет за сигурност, каза той.