Брокер на Societe Generale в ареста
Брокер на Societe Generale в ареста / netinfo
Жером Кервиел, брокерът на френската банка Сосиете женерал (Societe Generale), който беше обвинен в измама в размер на 4,9 млрд. евро, е арестуван и разпитван в Париж, предаде Франс прес, позовавайки се на съдебен източник. Кервиел е в ареста на икономическата полиция във френската столица.

Вчера полицията претърси дома му в Ньои сур Сен и отнесе от там документи, които обаче според източник, запознат с разследването, не представляват интерес.

Полицаите от френската икономическа полиция са претърсили вчера и офисите на Сосиете женерал в парижкия бизнес квартал Дефанс и са отнесли материали, полезни за разследването.

Парижката прокуратура повери предварителното разследване на колосалната финансова измама на икономическата полиция.

31-годишният брокер Жером Кервиел стана за по-малко от 24 часа "звезда" в интернет пространството.

Ако в петък при търсене по името му в мрежата за него можеха да бъдат открити около 100 препратки, то днес следобед те са вече над 30 000.

Предполагаемият му профил в сайта за запознанства "Фейсбук", без снимка, но в който се споменава за работата му в "Сосиете Женерал", бързо събуди интереса на потребителите на интернет, които в немалко случаи показват недотам добър вкус по отношение на ироничните забележки, като например да му предложат белезници като виртуален подарък. Забелязва се и сериозен отлив от страна на неговите "виртуални приятели". От 11 регистрирани като такива първоначално, вече има само един.

В процес е и създаването на нови фалшиви негови профили, както и немалко съобщения от типа: "Много добре, Жером", "Тежък е животът на брокера", "Имам проблем с парите и съм вложител в "Сосиете Женерале", ако ти дам телефона си, ще ми пуснеш ли два три милиона?"

Той вече си спечели и фенклубове. Има такива, които смятат, че трябва а получи Нобелова награда за икономика, докато други го считат за "жертва на обществото, което е подвластно на парите". Немалко са смешните видеоклипчета, вдъхновени от 31-годишния брокер, пуснати в YouTube и Dailymotion, където обаче за мишени на шегите са самата банка "Сосиете женерал", както и изпълнителният й директор.