Бойко Борисов Брюксел
Бойко Борисов Брюксел / БГНЕС
Предстои среща на премиера Бойко Борисов с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, в рамките на втория ден от форума на лидерите на страните от Югоизточна Европа, който се провежда в Сараево под председателството на Босна и Херцеговина. В понеделник вечерта българският министър-председател се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Приносът на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница и задълбочаването на двустранното сътрудничество са били сред темите на разговорите между двамата.

По време на вечерята, дадена от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик българският премиер разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич, като се опита да намали напрежението, предизвикано от остра реплика на сръбския външен министър Ивица Дачич в отговор на изявление на Борисов в полския град Познан. 


Какво важно си казаха Борисов и Ердоган в Сараево?България инициира създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа през 1996 година и е един от най-активните участници в него. Днес в планинския курорт Яхорина, където през 1984 година се проведоха първите и единствени зимни олимпийски игри на Балканите, ще се състои пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните участнички в процеса.