Бойко Борисов и Зоран Заев
Бойко Борисов и Зоран Заев / БГНЕС
Борисов се извини на македонците
102122
Борисов се извини на македонците
  • Борисов се извини на македонците
Премиерът Бойко Борисов поднесе извинение към македонците. Той посети Северна Македония за отбелязването на втората година от подписването на договора за добросъседство между двете държави. В Южната ни съседка той и Заев положиха цветя на гроба на Гоце Делчев. Борисов се срещна и със Стево Пандаровски. Само преди месец обаче той си навлече гнева им заради свое изказване, в което нарече президента на Южната ни съседка Стево Пандаровски „северномакедонски политик“.
 
Премиерът Бойко Борисов определи като унизителен въпроса дали може България да постави условия пред Република Северна Македония за членството й в Европейския съюз. Използва го като повод да се извини за думите си отпреди месец.

Нов балкански дипломатически скандал с Борисов
 
"Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата, може би, по най-правилния начин.

Премиерът обясни, че е направил грешката неволно. Според преспанското споразумение държавата е Република Северна Македония, но хората – македонци.  "Веднъж по погрешка казах "северномакедонци" и тука (медиите в Северна Македония) ми изписаха все едно съм им нанесъл най-голямата обида", каза Борисов.

По неговите думи трябва да се направи всичко възможно до октомври комисията от историци на България и Северна Македония да реши спорните исторически и образователни въпроси между държавите.

България ще подкрепи преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС

Борисов не спести и критики към тях – основно към медиите им – за начина, по който пишат за България. "Кое налага да се тиражира такава злоба към България? Какво ние сме си направили? И нашият интерес те да са и в НАТО, и в Европейския съюз", коментира премиерът.