Гоце Делчев се е обявявал за българин и в същото време се е борил за самостоятелна македонска държава, твърди президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на предаването „360 Степени“, което е излъчено в четвъртък по скопския телевизионен канал „Алсат-М“.

Пендаровски казва, че това са два безспорни исторически факта и предлага това като компромисен подход към личността и работата на революционера, дефинирането на които доведе до напрежение във връзките София-Скопие през последните дни и заплашва да влоши отново отношенията между двете страни.

България и Македония се разбраха за античността

„И тук, може би, излизам извън моя мандат, защото през последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират тази работа, защото съм сигурен, че постепенно тя се превръща в политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще се превърне в политически проблем, ако подходът от българска страна продължава да бъде такъв. Така че, безспорната историческа истина е, за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но не е ли историческа истина, 1000%, че Гоце Делчев се бори за македонска държава? Автономията, независима държава и дори накрая оставя завещание костите му да почиват в независима Македония“, каза Пендаровски в интервюто.

Според него, „няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е бил за Велика България или за Санстефанска България, или изявление, в което той казва, или поне позиция, макар и преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борил за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“.

ThinkStock/Getty Images

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината, добре. Неоспорима историческа истина е, че той се е обявявал за българин в този исторически контекст, също както е безспорна историческа истина и факт, че се е борил за македонска държава. Ето ви формулировката, подпишете я и дайте да не създаваме проблеми там, където не трябва да ги има. Така че ние, като държава, не можем да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък ние сме се събудили една събота и сме казали - наистина сега сме македонци, да поговорим оттук нататък, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, каза Пендаровски.

„Алсат-М“ отбелязва, че изявлението на македонския държавен глава идва след думите на българския премиер Бойко Борисов, който, помолен да коментира факта, че решението за започване на присъединителни преговори със Северна Македония е отложено, заяви: „Има много неща, които трябва да поправят. Не ме разбирайте погрешно, но докато се спори, дали Гоце Делчев е българин или македонец - такива дребни приказки за някои герои, които очевидно са били и за България, и за Македония, за тяхната родина и най-добрите ни песни са свързани с тях. И опозицията постоянно ме пита какво прави комисията. Оставете ги да узреят“.
Агенция Фокус