Македонският научен институт в София иска Северна Македония да признае българската общност

/ ThinkStock/Getty Images
Правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общност в Република Северна Македония. За това настояват в декларация от Македонския научен институт в София. Според Любчо Трохаров - член на УС на института, България трябва да постави това искане като главно условие за членството на югозападната ни съседка в ЕС.

Приятелски тон и размяна на благодарности: Какво се договориха Борисов и Заев?

Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония не дава очакваните резултати. Мултидисиплинарната комисия по историческите и образователните въпроси също не постига резултат, заявиха от Македонския научен институт. Според Трендафил Митев, зам.- председател на института, най-доброто решение е комисията да се оттегли от двустранните разговори и да се задейства членът от договора, който регламентира в рамките на година неговото действие да се преустанови. Необходим е нов договор, в който българските национални интереси да бъдат защитени. В противен случай според Трендафил Митев ще попаднем в ситуация, в която в рамките на Европейския съюз България ще трябва да защитава своята идентичнот от Република Северна Македония.

Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО

Българските граждани да получат еднакви права с другите етноси, посочени в конституцията на Република Северна Македония, настояват в декларацията си от Македонския научен институт в София. В документа те се обявяват и за преустановяване на държавната информационна медийна политика в югозападната ни съседка, подхранваща езика на омразата към българите. Според бившия посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров, който е в ръководството на института, признаването на българската общност трябва да е в основата на двустранните отношения между  България и Република Северна Македония.
 
"Искането за признаване на българска национална общност в Република Северна Македония трябва да бъде главното условие, което България трябва да постави на Скопие за членството за ЕС", обясни Трохаров.

Македония с една стъпка по-близо до членството в НАТО
 
Заради липсата на напредък в преговорите по спорните моменти от общата история от Македонския научен институт призоваха София да се оттегли от двустранните разговори в смесената комисия и да се пристъпи към преговори за изработването на нов договор за добросъседство със Скопие.  

Въпреки искреното и добронамерено отношение на България, поведението на Република Северна Македония към нас е противоречиво, неясно и колебливо, което означава, че се защитава неомакедонитската доктрина и се отрича общата българска история, посочи още Трендафил Митев.