Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, правителствена информационна служба
Премиерът предложи и създаването на медицински щит из цяла Европа, при който всяка страна ще реагира различно при червен, жълт и зелен код
"Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в гр. Блед. Премиерът Борисов участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.
 
 

Видя се, че дори в условията на пандемия Европа и светът не са готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 31 август 2020 г.


Премиерът още предложи да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа.

Според него съгласно този медицински щит всички държави членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. „Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта“, избори още премиерът Борисов. Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване. 
 

Бойко Борисов
пресцентър, правителствена информационна служба


 
„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората“, заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. „Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19”, заяви Борисов.
 
„Няма по-добро място от ЕС“, отбеляза още пред своите колеги българският министър-председател. Той припомни и колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. „Но сме септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят“, добави Борисов. Министър-председателят подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. „А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.


Премиерът участва в стратегически форум в Словения (СНИМКИ)

Според министър-председателя предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. „Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Премиерът приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. „Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.
 

Бойко Борисов
пресцентър, правителствена информационна служба



В изказването си премиерът Борисов фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им. „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят. Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост. „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области“, категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства. „Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети“, допълни българският премиер Борисов.