Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Брюксел на днес за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
На събитието, което ще се проведе в Центъра за изящни изкуства "Бозар", премиерът ще изнесе реч в чест на първото председателство, което България поема.

Бойко Борисов разговаря със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс
 
При посещението си в Брюксел министър-председателят ще участва в конференция "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс Зайдел".
 
В програмата му са предвидени и работни срещи, свързани с теми от европейския дневен ред, добавиха от МС.

Меркел: Очакваме много от българското европредседателство

Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде официално открито с концерт в центъра за изящни изкуства "Бозар" в Брюксел.
 
Тържествената церемония в София, която даде начало на председателството, беше на 11 януари в Народния театър "Иван Вазов".

Участие в откриването в Брюксел ще вземат и президентът Румен Радев, както министрите за българското председателство и на културата - Лиляна Павлова и Боил Банов.

Гости ще са представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци и почитатели на българското изкуство. Специално приветствие към тях ще отправи генералният директор на "Бозар" Пол Дюжарден.

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Празничният концерт в зала Henry le Boeuf Theatre е от 20:00 ч. Програмата съчетава значими произведения от българската класика и фолклор и от европейската музика. Те ще бъдат представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.
 
Гостите ще чуят "Увертюра" на Веселин Стоянов, "Корени" на Александър Текелиев, четири арии от знакови опери на Верди, един от най-красивите концерти за пиано и оркестър в европейската класика - номер 2 от Фредерик Шопен, и българските народни песни "Полегнала е Тудора" и "Бре, Петрунко", информират от МК.

Какво очаква България през идните месеци?

Центърът за изкуства "Бозар" е най-престижното пространство за изкуство в Брюксел. Той е създаден след Първата световна война и е разположен на площ от 33 000 кв.м. Концертната му зала с 2200 места е дом на Националния симфоничен оркестър на Белгия и е сред най-известните музикални пространства в света, се припомня в съобщението.