/ Министерски съвет, пресцентър
Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Основна тема на разговора са били приоритетите, които България поставя по време на своето първо председателство на Съвета на ЕС. Тимерманс е изразил увереност, че страната ни ще положи необходимите усилия по изпълнението на всички основни въпроси от европейския дневен ред. По време на разговора широко са били дискутирани темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.
 

Министерски съвет, пресцентър

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Двамата са се обединили около мнението, че стабилността на региона е от ключово значение за цяла Европа и затова е важно те да получат ясен европейски път на приобщаване. Премиерът Борисов е подчертал и значението на свързаността на Западните Балкани чрез инфраструктурните проекти, които ще дадат тласък в икономическото и културното развитие на страните и тяхната връзка с Европа.

Българският министър-председател е отбелязал пред Тимерманс, че като председател България ще търси съгласие по всички теми, включително и за миграцията, отношенията ЕС - Турция, цифровизацията, Брекзит и ще работи за единството на Европейския съюз.

Меркел: Очакваме много от българското европредседателство

Дебатът в Европа, който породи Истанбулската конвенция, също е бил обсъден по време на срещата. Премиерът Борисов е подчертал, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на председателството.
 

Министерски съвет, пресцентър


"Няма да допуснем насилие над жени и деца", е заявил на срещата си с Тимерманс премиерът Борисов и е благодарил на Франс Тимерманс за отличното сътрудничество с Европейската комисия.