Талибаните ще бъдат съдени по техните дела, а не по думите им. Това обяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Това говори на извънредно заседание на британския парламент, посветено на ситуацията в Афганистан, където талибаните взеха властта след мълниеносна офанзива.

Той информира депутатите, че се изключва всякаква възможност за възобновяване на военните действия в Афганистан и призова ООН да застане начело на хуманитарните усилия.

Джалалабад се вдигна на въстание срещу талибаните, те отвърнаха със стрелба (ВИДЕО)

Във вторник вечерта британското правителство обяви, че страната ще приеме "в дългосрочен план" 20 хиляди бежанци, 5 хиляди от които през първата година, отбелязва АФП.

"Ще съдим за отношението на този режим към тероризма, престъпленията и наркотиците, и хуманитарния достъп и правата на момичетата да получат образование, по решенията, които той ще вземе, и по действията, които ще предприеме, а не по думите", каза Джонсън в обръщението си към британския парламент, който беше свикан извънредно, въпреки че е в лятна ваканция.

"Колкото и да са мрачни уроците от миналото, бъдещето все още не е написано. И в тази мрачна повратна точка, трябва да помогнем на афганистанския народ да избере възможно най-доброто бъдеще", посочи още той.

Великобритания е евакуирала досега от Афганистан повече от 300 британци и над 2000 афганистанци, обяви днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Един от създателите на талибаните се завърна в Афганистан след години в изгнание

"Досега върнахме в условия на пълна безопасност 306 британски граждани и 2052 афганистанци", съобщи британският премиер. Той добави, че вече са обработени молбите на още 2000 афганистанци и предстои да бъдат разгледани още много други.
БТА