“В момента тече една чудовищна кампания за дезинформация, която цели да дискредитира Украйна, нашите приятели и съюзници. В украинските и руските медии може да намерите и всякаква информация, в това число и за настъпление на украинската армия. Наясно сме, че е възможен всеки един сценарии. Не знаем какво е в главата на Путин в момента, готови сме за най- лошото, на щрек сме“. Това заяви за NOVA бившият посланик на Украйна в България Микола Балтажи.

По думите му външното министерство на Украйна следи ситуацията внимателно, но “няма основание да не се довери на западните спецслужби, както и на своите“. 

“Говори, се че Путин няма да спре. Вероятността за широкомащабно нахлуване е много малка. По-реално е такова локално нахлуване в Донбас и виждате как те ни провокират, обвиняват ни. Това за Руснаците създава впечатление, че не Русия, а само Украйна иска да нападне Донбас, за да си го върне по един военен сценарии”, каза още Балтажи.
Според бившият бившия зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев това е руски шантаж. 

Зеленски трябва да прояви сдържаност, защото това е което очаква Русия т.е украинската армия да прояви по-голяма активност”, каза Керемедчиев. 

“Това е руският начин на действие - те не само прочистват район, те навлизат толкова дълбоко, че да неутрализират бъдещи нападения срещу тях. Това е руският шантаж и за момента той работи - и  начинът, по който те използват газовите доставки и преговорите за доставянето на доставки през Газпром”. 

Според експерта по сигурност полк. Славчо Велков “това, което се случва в момента е резултат на една многоходова операция на Русия, чрез умишлено разпространяване на дезинформация що се отнася до вероятно нахлуване”.

“Байдън повтори няколко пъти дата 16-ти”, припомни Велков. По думите тази дата е умишлено разпространена в информационното пространство, за да заблуди САЩ и НАТО. 

“Какво печели Русия от това - всяване на паника!  В близките няколко години бъдете сигурни, че инвеститор няма да помисли за Украйна. И всяване недоверие между самите съюзници и възможностите на техните разузнавания”, поясни Велков. “Всичко това, което виждаме като дрънкане на оръжия, може и да е така, може и да не е. Ние не знаем колко от тези въздушни снимки на оръжия, на военна техника и танкове са истински и дали и там няма информационен елемент. Това е предпоставка за локален конфликт”, смята експертът по сигурност. 

Според него целта на Русия е да придобие богатият въгледобивен район Донбас. 

Гледайте повече във видеото. 
NOVA