Бил Гейтс: Новините, че участвам в конспирация са много глупави, за да им отговарям сериозно
Бил Гейтс: Новините, че участвам в конспирация са много глупави, за да им отговарям сериозно / Guliver/Getty Images
Разпространението на фалшиви слухове за ваксинации може да удължи епидемията от коронавирус, заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс в интервю за германския вестник Suddeutsche Zeitung. Той отново отрече публикации за предполагаемото му участие в пандемията.

"Голямо предизвикателство е, когато хората търсят прости решения. Те се чудят дали някой стои зад пандемията", каза той.

Милиардерът отбеляза, че неговата фондация вече е изправена пред недоверието на хората към ваксината. "По време на борбата срещу полиомиелита в страни като Пакистан или Нигерия имаше слухове, че ваксината е опасна и причинява безплодие при жените", добави Гейтс.

Според него, за да се борим с подобни заблуди, си струва да се обърнем към влиятелни хора, общественици или религиозни лидери с голям авторитет. Според него само те са в състояние да обяснят ползите от ваксината на населението.

От избухването на коронавирусната пандемия в социалните мрежи и онлайн медиите се разпространяват теории за предполагаемото участие на милиардера в пандемията. Някои портали и потребители на мрежата твърдят, че Гейтс поставя чипове на населението на Земята чрез ваксинация, за да осъществява глобално наблюдение.

Гейтс подчерта, че конспиративните теории, свързани с участието му в конспирацията, са твърде глупави, за да се отговори сериозно.

Превод и редакция: DarikNews