Би Би Си  в нов скандал заради разследване, свързано с България
Би Би Си в нов скандал заради разследване, свързано с България / netinfo
Би Би Си беше въвлечена в нов скандал по отношение на стандартите, след като българската полиция обяви, че корпорацията е излъчила подвеждащо разследване за трафика на деца, съобщава вестник "Дейли мейл".

Репортажът на екипа на „Новините в десет” на Би Би Си 1 в четвъртък целеше да разкрие български престъпници, предлагащи бебета за продан на британски двойки за по 40 000 паунда всяко, пояснява изданието. Но Веселин (така е написано името във вестника) Петров, шеф на полицията във Варна, където журналистите под прикритие заснели филма, настоя, че няма доказателства за организирани престъпници, продаващи деца.

Петров обвини Би Би Си, че е вкарала в капан обвинения за трафикант "Хари", като му е предложила пари и заплаши репортерите с обвинения за подбудителство - престъпление, което може да им донесе затвор до една година, пише "Дейли мейл".

"Хари" или Хасан Ахмед Хасан, чиято съпруга живее в Шотландия, е посочен във филма като член на престъпна група трафиканти на хора, но комисар Петров заяви, че няма доказателства това да е вярно. Българската полиция освободи Хасан, без да му бъдат предявени обвинения и допълни, че ако той някога бъде обвинен, то ще бъде не за трафик на хора, а във връзка с по-малко престъпление - подтикване на родител да даде детето си за осиновяване.

В отговор на въпрос, зададен от "Дейли мейл", Би Би Си категорично отрече да е дала някакви пари.

Редакторът на „Новините в 10” Крейг Оливър заяви: "Би Би Си напълно застава зад този репортаж. Той е изцяло в интерес на обществото и е направен по стриктните правила на корпорацията. Информирахме съответните български власти, включително полицията, и им предоставихме материал, който да им помогне при идентифициране на субектите на нашето разследване, доста преди да излъчим филма. Разочарован съм, че шефът на варненската полиция е направил тези подвеждащи коментари".

Източник на Би Би Си заяви, че новинарският екип е избягвал да контактува с местната полиция поради ширещите се обвинения в корупция, отбелязва "Дейли мейл".