Самолет Boeing 737
Самолет Boeing 737 / / iStock/Getty Images
Нискотарифната авиокомпания flyadeal обяви в събота, че е извършила полет с изцяло женски екипаж в Саудитска Арабия, предаде АФП. Това е първи такъв случай в ултраконсервативната страна, която се стреми да подобри имиджа си.

Полетът е бил между столицата Рияд и западния крайбрежен град Джеда в четвъртък, каза говорителят на flyadeal Имад Искандарани.

Всички членове на екипажа от седем души, по думите на Искандарани, са били жени, по националност от Саудитска Арабия, с изключение на пилота, без да посочва националността й.

Ръководният орган на гражданската авиация в Саудитска Арабия, който потвърди съобщението на flyadeal, дъщерно дружество на националната авиокомпания Saudia, със задоволство подкрепя включването на жените в тази сфера.

През 2019 г. властите обявиха първия полет със втори пилот жена.

След издигането на младия престолонаследник принц Мохамед бин Салман, де факто владетел на кралството от 2017 г., Саудитска Арабия стана относително социално отворена, а жените получиха право да шофират.

Докато страната, дом на най-свещените места за исляма, се отвори за забавления, управлението на Мохамед бин Салман бе придружено от безмилостно политическо затягане и неправителствените организации редовно осъждат нарушенията на правата на човека.

В началото на май Саудитска Арабия обяви намерението си да се превърне в световен център на въздушния транспорт и да утрои годишния си трафик, за да достигне 330 милиона пътници до края на десетилетието.

Рияд също така планира да инвестира 100 милиарда долара в сектора до 2030 г., да стартира нова национална авиокомпания и да построи ново „мега летище“ в столицата.
Анализаторите обаче поставят под въпрос способността на саудитските компании да се конкурират с други регионални играчи от тежка категория, като Emirates или Qatar Airways.
БГНЕС