Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / Gulliver/Getty Images
Лидерът на опозиционния блок „Синьо и бяло” заяви, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху трябва да подаде оставка и да се съсредоточи върху повдигнатите му обвинения, съобщи РИА Новости.

Вчера генералният прокурор и юридически съветник на правителството Авихай Манделблит съобщи, че е решил да повдигне обвинение на премиера за получаване на подкуп в т.нар. „Дело 4000”, за измама и нарушаване на общественото доверие в делата 2000 и 1000.

Нетаняху: Обвиненията срещу мен са равносилни на преврат

Нетаняху, но свой ред, заяви, че целта на тези обвинения е да бъде свален от поста министър-председател.

Бени Ганц обяви, че има доверие в правоохранителните институции на страната и в това, че изпълняват задълженията си добросъвестно, честно и професионално.

Отново не съставиха правителство в Израел

„В Израел няма преврат. По-скоро има хора, които са се барикадирали във властта”, смята опозиционният лидер.

„Нетаняху показа в речта си, че трябва да напусне поста и да се концентрира върху повдигнатите му обвинения. Той прекрасно разбира, че пред страната стоят сериозни и трудни задачи в областта на сигурността, икономиката и социалната сфера. Това изисква премиерът да им посвети изцяло времето, енергията и вниманието си”, се казва в прессъобщение на „Синьо и бяло”.

Цитираното „дело 4000” се отнася до подозрение в лобизъм в полза на най-голямата телекомуникационна група „Безек” за сметка на положително отношение към Нетаняху в популярен интернет-портал на компанията.

Нетаняху с ултиматум към „Ислямски джихад”

По другото „дело 1000” се прави проверка за получени от Нетаняху скъпоструващи подаръци като специална селекция пури и шампанско от холивудския продуцент Арнън Милчън, чиято обща стойност е оценена на почти 300 000 долара. Следствието предполага, че в замяна на това Нетаняху е лобирал за лични и бизнес-интереси на олигарха.

„Дело 2000” разглежда опитите на министър-председателя да се договори със собственика на една от най-големите медийни групи „Йедиот Ахронот” (Yedioth Ahronoth) за благоприятно представяне на дейността на правителството срещу приемането на закон, който би ограничил възможностите на нейния конкурент – безплатния вестник „Израел Хайом”.
БГНЕС