Белият дом отрича да е знаел за готвеното нападение в Бенгази
Белият дом отрича да е знаел за готвеното нападение в Бенгази / Reuters

Белият дом подчерта, че САЩ не са разполагали с никаква разузнавателна информация относно заплаха за американското консулство в Бенгази в Либия, предадоха световните агенции, като цитираха говорителя на Белия дом Джей Карни.

"Преди вторник не сме разполагали с никаква информация, която да ни накара да действаме", посочи говорителят. Той подчерта, че твърденията на британския печат в тази насока са неверни.

Говорителят посочи също, че коментарите на републиканския кандидат за президент Мит Ромни относно американската реакция на нападението в Бенгази са опит той да бележи политически точки в президентската надпревара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Карни съобщи, че Барак Обама е наредил да се направи преглед и преоценка на охраната на американските дипломатически мисии и обекти по целия свят.

По-късно днес Обама и американският държавен секретар Хилари Клинтън ще участват в церемония във военновъздушната база Андрюс по посрещането на тленните останки на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и на още трима американци, убити при атаката срещу консулската служба в Бенгази, предаде Ройтерс.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър прекрати пътуването си из Близкия изток, за да ръководи във Вашингтон разследване на ФБР относно обстоятелствата около смъртта на Стивънс и на тримата американци в Бенгази, предаде Франс прес.

Холдър трябваше да посети Катар, Турция и Саудитска Арабия и да се срещне с колегите си и други представители. Той обаче успя да посети само Катар.