Американският посланик в Либия е убит при въоръжено нападение
Американският посланик в Либия е убит при въоръжено нападение / снимки: Reuters, архив

Посланикът на САЩ в Либия Кристъфър Стивънс и трима американски служители бяха убити при нападение срещу консулството в източния либийски град Бенгази, съобщи на Франс прес либийският заместник-министър на вътрешните работи.

"Посланикът и трима служители са убити", каза Уанис ал Шареф. Смъртта на Стивънс бе потвърдена с туит на либийския вицепремиер Мустафа Абу Шагур.

Посланикът и тримата служители са убити при ракетна атака през нощта срещу колата на посланика, съобщи на Ройтерс либийски представител от Бенгази.

Служител в посолството на САЩ в Триполи отказа информация по въпроса с думите: "Нямаме информация за това". Той добави, че посолството потвърждава само смъртта на един човек.

Служителят в Бенгази каза, че посланикът пътувал към по-сигурно място, когато протестиращи нападнали консулството в Бенгази и открили огън. Протестът бил предизвикан от американски филм, възприет като богохулство срещу пророка Мохамед. Посланикът и тримата служители на консулството загинали при ракетна атака срещу колата, посочва БТА. Служителят в Бенгази добави, че американски военен самолет бил изпратен да пренесе телата в Триполи, откъдето ще бъдат транспортирани в САЩ.

В нападението, започнало през нощта, участвали две групировки на бивши либийски бунтовници - "Бригада 17 февруари" и "Бригада на последователите на шериата". Нападателите се опитали да проникнат в сградата на консулството, но били отблъснати от охраната след ожесточена престрелка. Според очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, всички входове на дипломатическата мисия били блокирани от нападатели.

След нападението САЩ взеха решение да евакуират дипломатическата си мисия в Бенгази, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщения на арабски телевизии.Страната изпраща в Либия елитен екип от 50 морски пехотинци, които трябва да подсилят охраната на американските дипломатически обекти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правителствен източник.

Морските пехотинци от екипа са членове на специално подразделение за борба с тероризма към американските ВМС на САЩ. Задачата на това подразделение е да реагира в много кратки срокове на терористични заплахи за американски дипломатически обекти в чужбина.

По-рано днес президентът на САЩ Барак Обама нареди да бъдат заделени "всички необходими ресурси за гарантиране на сигурността на служителите в американските учреждения в Либия и за засилване на мерките за сигурност в представителствата на САЩ в чужбина".

Атаката последва протест в съседен Египет, където демонстранти се изкачиха по стените на американското посолство, изтръгнаха американското знаме и го запалиха заради същия филм, който според тях оскърбява пророка Мохамед, добавя Ройтерс.

Президентът Барак Обама остро осъди убийствосто на посланика на САЩ в Либия Кристъфър Стивънс и на трима консулски служители и го нарече отвратително деяние, предаде Ройтерс. Президентът нареди и да се засилят мерките за сигурност в американските дипломатически представителства по света. Обама похвали работата на дипломатите и конкретно на Стивънс в месеците на либийската революция.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отдаде почит към паметта на Кристофър Стивънс, като отбеляза неговата 20-годишна дипломатическа служба и отдадеността му към либийския народ, предаде ДПА. "Когато се разгърна конфликтът в Либия, Крис беше един от първите американци в Бенгази", каза ръководителката на американската дипломация. Тя подчерта, че Стивънс с риск за живота си е помагал всекидневно на либийците да положат основите на своята нова свободна държава.

Клинтън спомена и името на Шон Смит, експерт по информационно обслужване с 10-годишен дипломатически стаж, сред убитите при въоръженото нападение срещу консулството на САЩ в Бенгази. Тя не посочи имената на другите двама загинали американци, защото семействата им още не са уведомени.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц , френският президент Франсоа Оланд, италианският министър на външните работи Джулиомария Терци ди Сант'Агата и председателят на либийския парламент Мохамад Магариф също осъдиха нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази.

Според справка на Държавния департамент, цитирана от Асошиейтед прес, Стивънс е шестият посланик на САЩ, убит от терористи. Другите петима са Адолф Дъбс, убит в Афганистан през 1979 г.; Франсис Мелой - в Ливан през 1976 г.; Роджър Дейвис - в Кипър през 1974 г.; Клио Ноел в Судан през 1973 г.; и Джон Гордън Мейн в Гватемала през 1968 г.

Кристофър Стивънс бе назначен за посланик в Либия на 22 май. Преди това, в разгара на либийския бунт - от март до ноември миналата година - той се намирал в страната като пратеник на президента на САЩ Барак Обама за установяване на контакти с Преходния национален съвет. От 2007 до 2009 година Стивънс е бил заместник-посланик на САЩ в Триполи.

Американският посланик в Либия е убит при въоръжено нападение
netinfo