Баварският премиер се срещна с руския президент Владимир Путин
Баварският премиер се срещна с руския президент Владимир Путин / БГНЕС
Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер защити санкциите на ЕС срещу Русия днес при първата си среща с руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Санкциите ще останат, докато не се променят условията за тях", заяви след срещата в Кремъл Зьодер, който оглавява правителството в промишлената провинция в Южна Германия от началото на 2018 г.
 

БГНЕС


Стъпките за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, от които зависят санкциите, са недостатъчни според Зьодер.

Баварският премиер определи продължилия около час и половина разговор с руския президент като много приятелски, от взаимен интерес и за двете страни.

Кой ще наследи Путин начело на Русия


Путин покани Зьодер в Кремъл с оглед на това, че през последната година Русия и Германия се стремят към по-тесни икономически връзки, отбелязва ДПА. Баварският политик е начело на консервативния Християнсоциален съюз, сестринската партия на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Зьодер заяви, че нееднократно е повдигнал въпроса за убийството миналата година на грузински гражданин в Берлин, престъпление, в което германските власти подозират, че може да е замесена руската държава.

Путин и Зеленски си стиснаха ръцете за нова размяна на затворници

Германия изгони двама руски дипломати, заявявайки, че Русия не сътрудничи достатъчно на разследването. В отговор Москва също изгони двама германски дипломати.

След като Зьодер повдигнал въпроса, Путин само кимнал с глава.

Русия трябва да покаже уважение към суверенитета на Германия, подчерта Зьодер.

За грузинеца се предполага, че е воювал на страната на чеченските бунтовници срещу руската държава. Германската федерална прокуратура подозира, че власти в Русия, и по-специално в южната руска република Чечения, е наредила убийството.
БТА