/ БТА
Бащата на задържания беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич заяви, че е ясно, че синът му е бил подложен на физическо насилие, за да "признае" във видеозапис, разпространен от режима в Минск, че е организирал протести в Беларус, предаде Франс прес.

"Ясно е, че той е бил подложен на физическо насилие, защото можете да видите следи от нанесен побой по лицето му", заяви за Франс прес Дмитрий Протасевич. Според него няколко зъба на сина му липсвали.

"Той беше много нервен. Говореше по нетипичен за него начин. Никога не говори така. Ясно е, че четеше нещо, което са му казали да прочете", заяви Дмитрий Протасевич.

Бащата на опозиционера разказа, че е говорил със сина си в събота - ден преди Роман Протасевич да се качи на самолет от Атина за Вилнюс, който беше отклонен от полета си към Минск и там журналистът и приятелката му бяха задържани.

"Нямаме никакви новини от него. Не знаем къде е, в какво състояние е, как се чувства", каза още Дмитрий Протасевич.

Лидерите на ЕС решиха вчера да преустановят въздушните връзки с Беларус и призоваха европейските авиокомпании да не прелитат над беларуското въздушно пространство. Те призоваха също така Минск да освободи Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега.
БТА