Президентският самолет с Ленин Морено кацна аварийно във Вашингтон
Президентският самолет с Ленин Морено кацна аварийно във Вашингтон / iStock/Getty Images
Нови разкрития по разследването на отклонения самолет
Беларуските власти са казали на екипажа на самолета на "Райънеър", че на борда му има бомба и му "препоръчали" да кацне в Минск. Това става ясно от публикуван разговор между пилота и контролната кула, предаде Франс прес.

Имаме информация от специалните служби, че на борда има бомба и тя може да бъде активирана над Вилнюс, се чете в стенограмата на разговора на английски език, разпространена от отдела по въздушен транспорт на беларуското министерство на транспорта.

Може ли да повторите съобщението?, пита пилотът и получава потвърждение на същата информация. 

„Отвлеченият“ от Лукашенко самолет: Кой е Роман Протасевич? 

В разговора служителят на въздушния контрол уточнява, че съобщението за наличие на бомба е изпратено "по електронна поща" и че то е било споделено с "няколко летища".

В съобщение беларуското министерство на транспорта повтори, че става дума за имейл на палестинската организация Хамас, в който се казва, че бомбата ще бъде взривена над Вилнюс, ако ЕС продължи да подкрепя Израел.

От стенограмата на разговора с контролната кула се вижда, че именно от контролната кула настоятелно препоръчват приземяване в Минск.

Когато пилотът пита откъде идва "препоръката", кулата отговаря "това са нашите препоръки".

Командващият беларуските ВВС, които прехванаха полета с изтребител МиГ-29, заяви ден по-рано, че екипажът е взел решение "без външна намеса" и самолетът на "Райънеър" е можел да кацне в Украйна или в Полша.

Беларуските власти са обвинявани, че са отклонили гражданския полет Атина - Вилнюс към Минск, за да могат да арестуват дисидента Роман Протасевич - 26-годишен опозиционен журналист, който беше на борда.

Отклоняването на самолета предизвика международно негодувание, а ЕС реши да затвори въздушното си пространство за беларуски самолети, за да накаже режима на президента Александър Лукашенко.

Беларус покани няколко международни организации да установят на място "обстоятелствата" около отклоняването на самолета.