Работна група, оглавяване на постоянния секретар и главния секретар на министерството, както и посланика ни в Армения - Калин Анастасов, който се очаква да се върне от дипломатическата ни мисия там, ще отговарят с подготовката на изборите в чужбина за вота на 11 юли. Това стана ясно по време на брифинг на служебния външен министър Светлан Стоев.

Българската външна политика и основната функция на дипломацията е диалогът от една страна, а от друга – създаване на приятели и контакти в защита на нациолните интереси. Вероюто ни ще бъде предвидимост и приемственост, посочи Стоев.

"Тук не стоят партийни интереси на дневния ред, а национални интереси. Всеки от нас защитава всеки един от тях, независимо каква позиция заема", коментира още той.

Двама заместник-министри ще подпомагат Стоев: Румен Александров, който ще отговаря и за приоритетите в областта в договорните отношения и преговорната рамка със Северна Македония и процеса на разширяване на ЕС. Той ще бъде активен на европейската активен. Той е бил заместник-министър на външните работи в периода 2014-2015 г. Завърнал се е от посланическа мисия в Нидерландия.

Другият заместник-министър е Зарица Динкова, с опит в европейските институции – политически съветник в Европейския парламент. Завършила „Международни отношения“ в УНСС. Има специализации в Мадрид. Тя ще е дясната ръка на вицепремиера, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде внесен в Европейския съюз.

Към момента 17 държави са дали разрешения да се проведат избори за български парламент на 11 юли, разкри Анастасов.

Броят на секциите ще бъде 570. В около 300 от тях ще има машинен вот, допълни още той.

По отношение на предложението на финансовия министър Асен Василев граждани, които не плащат данъци в България, да не могат да гласуват, Стоев отговори, че има идеи за  изчистването на избирателните списъци, но за да стане това, трябват промени в Изборния кодекс, което не е правомощие на служебния кабинет, а на действащ парламент.

Стоев коментира и за инцидента с отклонения самолет на "Райънеър" в Беларус и го окачестви като "въздушно пиратство" и като безпрецентно нарушение. Според него така се повдига и въпросът за защитата на личните данни на пътниците, които би трябвало да са тайни.

По отношение на Северна Македония служебното правителство ще се стреми да рестартира конструктивния диалог с тях.